miercuri, 24 iunie 2009

Retezat

Cel mai frumos traseu facut vreodata. Am pornit vineri seara tarziu din Bucuresti, directia Pitesti-Rm. Valcea. De acolo, aveam doua variante de drum: Tg. Jiu - Petrosani (pe drum european) sau Brezoi-Petrosani (pe drum national). Am ales-o pe a adoua, intrucat era mai scurta cu vreo 60-70 km. Bad choice. Desi imprejurimile sunt minunate, drumul acela e unul din cele mai proaste pe care am mers vreodata: e plin de gropi, iar cand se termina cu gropile, se termina si asfaltul. Cu mai mult de 30km/h nu poti merge.
In fine, pe la 2:30 eram in Petrosani, apoi am continuat spre Cranasebes vreo 10km. La Ohaba de sub Piatra am cotit stanga, pana in satul Salasu de Sus, la Pensiunea Iancu. Fac reclama pentru ca merita: la 3:15 cand am ajuns ne astepta o mamaliguta calda si o tocanita ca la mama acasa.
Dupa un somn bun si un mic dejun numai cu produse din gospodarie (ca doar e pensiune agroturistica, ecocertificata), am pornit la drum. Am mers cu masina pana la Carnic, de unde incepe si Parcul National Retezat si circulatia autovehiculelor e interzisa. Oricum fara 4x4 ar fi si greu sa continui si nici nu are sens. De precizat ca acolo la Carnic e o pensiune unde am vrut de fapt sa stam, dar e fff aglomerata (Pensiunea Codrin).

De la Carnic, dupa cateva minute, ajungem la Cascada Lolaia.

Continuam apoi drumul prin padure pana la Cabana Pietrele - locul de pornire al celor mai multe trasee in Retezat, alta data la loc de cinste. Acum, aproape in paragina.
Urmeaza alte 40 de minute pana la Cabana Gentiana. Pe drum, magarusi.


Dupa Gentiana, urmam dunga albastra spre Lacul Bucura. Imaginile vorbesc de la sine.











Pe la 1900m, Lacul Pietrele.

Vedere de sus, de pe Crustura Bucura.







Lacul Bucura.

Am continuat pe aici spre Vf. Peleaga.





Vedere de pe Vf. Peleaga (2509m, cel mai inalt din Retezat).

Apoi ne-am ratacit pe Valea Rea, intrucat marcajul se pierdea in zapada.........

Dar nu a fost deloc rau.



In cele din urma am regasit un alt marcaj si am ajuns cu bine (pe la 23:30) la Pensiune. Mancarea a fost pe cinste...

Un comentariu: